Růžová vína

Šumivé víno Mucha Sekt Ice Rosé to je jedinečná kombinace příjemné ovocné vůně divokých...

Šumivé víno Cinzano Rosé Sweet Edition. Nechte se okouzlit podmanivou růžovou barvou,...

Šumivé víno JP. ChenetIce Edition Sparkling Rosé to je jedinečný sekt, který se...

Prosecco Luna Argenta DOC Rosé je vyráběno ze směsi odrůd Glera a Pinot Noir. Má...

Prosecco Villa Bellucci DOC Rosé Millesimato Extra Dry s tóny citrusů, červených...

Prosecco Voga DOC Rosé to je dokonalé spojení nejprodávanějšího italského šumivého vína...

Prosecco Sutto DOC Rosé Millesimato 2020 Brut je nejnovější člen Sutto Prosecco,...
Růžové víno, přezdívané také jaké víno Rosé, můžete stále častěji ochutnat od více a více vinařství z celého světa. Mnoho lidí si myslí, že růžové víno vzniká smícháním červeného vína s bílým, ale to není samozřejmě pravda. Vyrábí se z odrůd modrých odrůd (tj. těch, ze kterých se vyrábí červené víno) nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů. Jde tedy o stejný postup výroby jako u bílých a červených vín, kde se používá rmut.
K výrobě rosé jsou nejvhodnějšími odrůdami Rulandské modré (Pinot noir), Frankovka nebo Svatovavřinecké či francouzská odrůda Grenache, dobrý sklepmistr si ale poradí i s takovými odrůdami jako jsou barvířky Pinot Meunier, Primitivo nebo Syrah. Růžová vína jsou typická svou lehkostí a svěžestí, nejčastěji se pijí do jednoho až dvou let od sklizně, ale najdou se i taková, která se hodí k archivaci kolem 5 let.
Růžová vína si do sklenky nalijete v širokém barevném spektru. Vždy záleží na konkrétní odrůdě a zvolené technologii použité při zpracování hroznů. Můžete se tedy setkat s plně růžovou, malinovou barvou, načervenalou barvou zralých jahod, ale i oranžově pomerančovou barvou.
Jak si nejlépe vychutnat růžové víno? Doporučujeme růžové víno servírovat při teplotě 7 – 13 °C. Skvěle se hodí i do horkých letních dnů, kdy si můžete z růžového vína připravit lahodný osvěžující alkoholický drink, do kterého můžete přidat například ovoce, čerstvé bylinky (mátu nebo meduňku), jedlé květiny či kostku ledu. Stejně jako bílé víno se hodí k mořským plodům, rybám a sýrům. Říká se, že růžové víno začíná svůj život jako víno červené, ale poté jej žije jako víno bílé. A také, že růžové si otevřete, když máte chuť na červené, ale počasí je na ně příliš horké.