Růžové víno

Mnoho lidí si myslí, že růžové víno vzniká smícháním červeného vína s bílým, ale to není samozřejmě pravda. Tato metoda není pro výrobu rosé vhodná a dokonce je zakázaná.

Čím je růžové víno specifické?

Růžové víno, přezdívané také jaké víno Rosé, můžete stále častěji ochutnat od více a více vinařství z celého světa. Mnoho lidí si myslí, že růžové víno vzniká smícháním červeného vína s bílým, ale to není samozřejmě pravda. Vyrábí se z odrůd modrých odrůd (tj. těch, ze kterých se vyrábí červené víno) nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů. Jde tedy o stejný postup výroby jako u bílých a červených vín, kde se používá rmut. 

K výrobě rosé jsou nejvhodnějšími odrůdami Rulandské modré (Pinot noir), Frankovka nebo Svatovavřinecké či francouzská odrůda Grenache, dobrý sklepmistr si ale poradí i s takovými odrůdami jako jsou barvířky Pinot Meunier, Primitivo nebo Syrah. Růžová vína jsou typická svou lehkostí a svěžestí, nejčastěji se pijí do jednoho až dvou let od sklizně, ale najdou se i taková, která se hodí k archivaci kolem 5 let.

Růžová vína si do sklenky nalijete v širokém barevném spektru. Vždy záleží na konkrétní odrůdě a zvolené technologii použité při zpracování hroznů. Můžete se tedy setkat s plně růžovou, malinovou barvou, načervenalou barvou zralých jahod, ale i oranžově pomerančovou barvou. Ochutnejte své první růžové víno z vino klubu, které vás zaručeně překvapí svou jedinečnou chutí.

Servírování růžového vína

Jak si nejlépe vychutnat růžové víno? Doporučujeme růžové víno servírovat při teplotě 7 – 13 °C. Skvěle se hodí i do horkých letních dnů, kdy si můžete z růžového vína připravit lahodný osvěžujicí alkoholický drink, do kterého můžete přidat například ovoce, čerstvé bylinky (mátu nebo meduňku), jedlé květiny či kostku ledu. Stejně jako bílé víno se hodí k mořským plodům, rybám a sýrům. Říká se, že růžové víno začíná svůj život jako víno červené, ale poté jej žije jako víno bílé. A také, že růžové si otevřete, když máte chuť na červené, ale počasí je na ně příliš horké. 

Nejprodávanější a nejoblíbenější odrůdy pro výrobu růžového vína

Svatovavřinecké - z této odrůdy se dělají krásná rosé s chutí po lesním ovoci. Svatovavřinecké rosé je ideální k letním grilovačkám nebo salátům a pokrmům z těstovin.

Primitivo - italská odrůda červeného vína známá v USA jako Zinfandel. Rosé z Primitiva jsou poměrně vzácná, jen mistr vinařského umění zvládne z této koncentrované odrůdy vyrobit růžové víno. V rosé z Primitiva jsou cítit tóny lesního ovoce a koření. V USA je rosé z Primitiva znamé pod názvem White Zinfandel.

Frankovka (Blaufränkisch) - je starobylá odrůda s vysokým obsahem kyselin a tříslovin, s nimi musí vinař dobře pracovat, aby výsledné víno bylo v chuti hebké, sametové a kořenité. Ve Frankovkách obecně ucítíte zemité tóny, a tóny peckového ovoce (švestky) a černých bobulí (ostružiny). Rosé nebo klaret z Frankovek mívá tóny třešní a malin.

Rulandské modré (Pinot noir) - odrůda známá také jako Pinot Noir je dalším představitelem starobylých odrůd pocházející praděpodobně z Burgundska. Růžové víno z Rulandského modrého se často pyšní lososovou barvou a vůni a chutí s tóny jahod či malin.

Syrah/Shiraz - rosé ze Syrahu (můžete se také setkat s názvem Shiraz) je podobně jako Primitivo celkem složité vyrobit. Růžovky ze Syrahu ale bývají krásně ovocné, s černorybízovými tóny. 

Růžové může být také šumivé víno - Champagne, Crémant i Frizzante či nově také Prosecco.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.